Je weet al hoe belangrijk spelen is voor je groeiende peuter. De speeltijd is een speciaal moment voor jou en je kind om van elkaar te genieten en je liefde voor elkaar te tonen. Je kind leert het best door te spelen en hij leert door je te observeren. Kinderen leren over hun wereld door te spelen. Ze leren hoe dingen werken en ze leren hun lichaam te gebruiken om dingen aan de praat te krijgen. Kinderen leren over de manier waarop voorwerpen aanvoelen, passen, stapelen, eruitzien, vallen en bewegen. Spelletjes spelen met je kind moedigt hem aan om met anderen te delen en dingen om de beurt te doen. Je dient je kind aan te moedigen om te spelen en dingen zo te organiseren dat de speeltijd gemakkelijk wordt voor je peuter. Bewaar dozen met speelgoed in verschillende kamers van het huis zodat hij bij je in de buurt kan spelen. Leg, in het geval dat het speelgoed in zijn kamer ligt, zijn speelgoed op lage planken of in open (speelgoed)dozen zodat hij gemakkelijk kan vinden waar hij mee wil spelen. Stimuleer allerlei soorten speelwijzen en wissel regelmatig zijn speelgoed om zodat hij zich niet gaat vervelen.
Blijf je kind over woorden leren, maar begin woorden ook om te zetten in daden. Wees beschrijvend. Praat tijdens het rijden met je peuter over snelle auto's of lawaaierige treinen. Leg hem tijdens het koken uit dat het fornuis heet is of dat de bacon een sissend geluid maakt wanneer je het bakt. Dit zal de woordenschat van je peuter uitbreiden en hem leren over verschillende objecten.
Je peuter heeft inmiddels bijna al zijn tandjes. Let goed op bij eten waar hij in zou kunnen stikken, aangezien hij nog niet al zijn tandjes heeft. Op deze leeftijd is het verslikken in eten een wezenlijk gevaar en iets dat ouders en verzorgers erg aan het schrikken kan maken. Soorten eten waar kinderen zich het vaakst in verslikken zijn hot dogs, druiven, snoep, nootjes, popcorn en lolly's. Behalve de druiven en de nootjes zijn geen enkele van deze etenswaren voedzaam. Hot dogs en druiven horen in kleine hapjes te worden gesneden - het is het best om het eten tweemaal door de helft te doen. Laat het voedsel nooit heel omdat 'gladde' stukjes eten vast kunnen komen te zitten in het keeltje van je peuter.
Kinderen zijn gevoelig voor routines. Stel een haalbaar schema en routine in waar jij en je kind zich beide aan kunnen houden. Als je dingen iedere dag bij wijze van dezelfde routine doet, zal je kind zich veilig voelen en zal hij zich erop kunnen voorbereiden op wat er 'hierna' gebeurt. Neem je voor om iedere dag om dezelfde tijd te ontbijten, te lunchen en te dineren. Dit geldt tevens voor tussendoortjes. Zorg er ook voor dat je kind elke dag op hetzelfde tijdstip even rustig gaat spelen, een middagdutje doet en naar bed gaat. Herinner je peuter eraan wat 'hierna' komt totdat hij zich aanpast aan het schema. Je kan hier ook andere routines aan toevoegen zoals: in bad gaan en iedere dag zich aankleden na het ontbijt, buitenspeeltijd, tanden poetsen na het ontbijt en voor het slapen gaan en andere routines die belangrijk worden gevonden binnen de familie.
Ontwikkeling: Fysiek
- Gebruikt één hand meer dan de ander.
- Kan op één voet staan met hulp.
- Danst.
- Springt.
Ontwikkeling: Cognitief
- Imiteert alles.
- Volgt aanwijzingen op.
- Vraagt om dingen door ze bij de naam te noemen.
- Houdt ervan om verhalen te horen.
- Probeert kinderliedjes mee te zingen.
- Kan op vijf lichaamsdelen wijzen.
- Bouwt torens van 4-5 blokken.
Ontwikkeling: Emotioneel
- Nieuwsgierig naar andere mensen.
- Begint anderen sympathiek te vinden.
- Toont gemakkelijk zijn liefde en genegenheid voor anderen.
- Kan soms veeleisend zijn.
- Is snel gekwetst.
Geschikt speelgoed
- Doe-alsof-speelgoed.
- Verkleedkleren.
- Simpel teken- en knutselmateriaal.
- Speelgoed waar je op kunt rijden.
- Koppelspeelgoed.
- Bouwmaterialen.
- Ballen.
- Boekjes.